Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

De twee levens van Ely de olifant

Datum : 21/07/2017
Land : Mexico

De twee levens van Ely de olifant

In Mexico lopen de emoties hoog op rond de laatste olifant van de stad, de koe Ely. De circusolifant had al een verleden van ernstige mishandeling, maar volgens dierenactivisten is ze er in de dierentuin van San Juan de Aragón niet veel beter aan toe.

“Het gaat slecht met Ely, ze beweegt steeds van voor naar achter, ze leunt tegen de muren en het hek… en heb je dat gezien? Ze eet haar eigen uitwerpselen op!” Diana Valencia is er van overtuigd dat de gezondheidstoestand van de Afrikaanse olifant ‘dramatisch’ is. De vrijwilligster van het Proyecto Gran Simio gaat elke week naar de dierentuin om Ely in de gaten te houden.

Daar tegenover staat de mening van Claudia Lewy, directrice van de overheidsinstelling Dierentuinen en Wildbeheer van de Mexicaanse hoofdstad. “Ely is gelukkig. We denken dat ze nog vele jaren kan leven.” Ely, die 25 jaar lang mishandeld werd in een circus, doet er het zwijgen toe.

Over die mishandeling is iedereen het eens, maar verder is er veel onduidelijk over het leven van Ely, bijvoorbeeld over hoe oud ze is of wie haar ouders zijn. In 2011 werd ze door de dierentuin voor 3,4 miljoen pesos (bijna 170.000 euro) gekocht van het circus De Gebroeders Vázquez. Geschat wordt dat ze zo’n 30 jaar oud is.

Bij de Gebroeders Vázquez kreeg ze brood te eten om kosten te sparen, ze had een breuk in haar rechtervoorpoot, veroorzaakt door de ketting waarmee ze vast zat, en een wond aan haar rug vanwege een stoel waarop bezoekers konden plaatsnemen. Claudia Lewy vindt de uitgave om het dier te redden dan ook alleszins te rechtvaardigen.

Maar Diana Valencia en andere activisten vinden dat kwalen als artritis, huidaandoeningen en beschadigde voetzolen een direct gevolg zijn van de omstandigheden waarin ze nu gehuisvest is. Een voorbeeld is de kale betonnen vloer waarop ze staat, zonder veel afleiding.

Digitale dierentuin

De activisten verwijzen verder naar de dood, volgens hen ook door verwaarlozing, van een andere olifant in 2016 en van een gorilla in hetzelfde jaar. De autoriteiten op hun beurt verwijten de activisten gebrek aan kennis van zaken en vinden een verblijf van achthonderd vierkante meter ruim voldoende voor een olifant. Ook de verzorging is volgens hen dik in orde, maar onafhankelijke deskundigen weigeren een duidelijk standpunt in te nemen.

Ondertussen is er een brede discussie ontstaan over het bestaansrecht in het algemeen van dierentuinen in Mexico-Stad en over de voorwaarden waaronder ze zouden moeten opereren. Duidelijk is dat een voorstel voor een ‘digitale dierentuin’ geen oplossing biedt voor Ely. In elk geval is het gebruik van circusdieren sinds 2015 verboden in Mexico.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug