Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

De VN brengt troepenaantal in Haïti terug

Datum : 14/10/2011
Land : Haïti

De VN brengt troepenaantal in Haïti terug

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten het aantal soldaten en politieagenten in Haïti, dat optreedt als vredesbewaarders, terug te brengen. De raad gaf toestemming voor 7.340 soldaten (was: 8.940) en 3.241 agenten (was: 4,391). De reden is dat de politieke situatie stabieler is geworden na de vorming van een nieuwe regering, waarmee premier Garry Conille instemde.

Haïtianen tekenden al eerder protest aan tegen de aanwezigheid van V.N. troepen, na diverse schandalen met de vredesbewaarders. Zo zou volgens een rapport de recente uitbraak van cholera in het land te wijten zijn aan de aanwezigheid van troepen uit Nepal, waar een zelfde soort cholera voorkomt. En het Uruguyaanse Ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar verkrachtingen, waarbij vredesbewaarders uit Uruguay zouden zijn betrokken.

De VN installeerde de vredestroepen, beter bekend onder de naam ‘Blauwhelmen’ in 2004. De troepen speelden een rol bij de hulp na de aardbeving van 2010 en bij het handhaven van de veiligheid tijdens de verkiezingen van vorig jaar.
 

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug