Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

"De volgende paus zou Latijns-Amerikaans kunnen zijn"

Datum : 11/02/2013

"De volgende paus zou Latijns-Amerikaans kunnen zijn"

Na het schokkende nieuws over het aftreden van Paus Benedictus XVI wordt al heftig gespeculeerd over zijn opvolger. Een Paus uit Latijns Amerika, dat 42 procent van de wereldwijde katholieke populatie huist, is volgens sommigen een reële mogelijkheid. Verschillende hooggeplaatste leden van het Vaticaan hebben bevestigd dat het continent enkele sterke kandidaten heeft. 

Na pausen uit Duitsland en Polen, lijkt het Vaticaan klaar voor een leider van buiten Europa. Zo zei Gerhard Müller, momenteel prefect Congretatie Geloofsleer: ''Ik ken veel bischoppen en kardinalen uit Latijns Amerika die de verantwoordelijkheid voor de universele kerk op zich zouden kunnen nemen.'' Ook de Zwitserse kardinaal Kurt Koch beweerde dat de toekomst van de katholieke kerk niet in Europa ligt. ''Het zou goed zijn als er deze keer kandidaten uit Afrika of Latijns Amerika mee zouden doen.'' Op de vraag of hij op zo'n kandidaat zou stemmen als deze gelijkwaardig gekwalificeerd was, antwoordde Koch positief.

De belangrijkste kanshebbers in Latijns Amerika komen uit Brazilië en Argentinië. In Brazilië zou aartsbisschop Odilo Scherer, uit São Paulo, de belangrijkste kandidaat zijn. In Argentinië zou de Italiaans-Argentijnse Leonardo Sandri kans maken. In Afrika wordt de Ghanese Peter Turkson, momenteel hoofd van de afdeling Rechtspraak en Vrede van het Vaticaan, genoemd.

Ongeveer de helft van de kardinalen die voor de nieuwe paus kunnen stemmen komt uit Europa, terwijl slechts een kwart van de wereldwijde katholieke bevolking hiervandaan komt. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug