Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Defensie ruimt negen vliegtuigbommen bij Aruba

Datum : 20/12/2014
Land : Aruba

Defensie ruimt negen vliegtuigbommen bij Aruba

Negen vliegtuigbommen nabij de Arubaanse kust zijn eergisteren afgezonken. Daarvoor zorgde een team van de Maritieme Explosieve Opruimingsdienst Defensie (MAREODD) uit Nederland deze week in samenwerking met de Kustwacht Caribisch gebied, de Maritieme Politie en de FRISC-troop Aruba van het Korps Mariniers. De negen bommen zijn op ongeveer 1400 meter uit de kust van Aruba aangetroffen, ter hoogte van de High Rise hotels, op ongeveer tien meter diepte. Het betrof twee bommen met een explosieve lading van 100 pond en zeven met een lading van 300 pond, herkend als Amerikaanse vliegtuigbommen. De explosieven zijn, drie per keer, van de zeebodem gehesen en afgezonken naar een diepte van 220 meter waar ze geen kwaad kunnen.

Eerder deze maand werd onderwater voor de kust in het hotelgebied een mortiergranaat gevonden, waar een verdere verkenning op volgde. Daarbij werd een vliegtuigbom aangetroffen. Na deze vondst diende de gouverneur van Aruba een verzoek tot militaire bijstand in. Defensie stuurde het ruimingsteam van de MAREODD naar Aruba. Zij ontdekten dat er nog eens acht vliegtuigbommen in de buurt lagen. Na een grondige zoekoperatie werden de locaties van de bommen in kaart gebracht. De onderwaterrobot REMUS van de Defensie Duikgroep, die de bodem van de zee nauwkeurig kan afzoeken, stond stand by om te assisteren tijdens de zoekactie.

De maritieme tak van de Explosieve Opruimingsdienst is verantwoordelijk voor de ruiming van explosieven binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Onder aansturing en ondersteuning van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied wisten zij alle negen bommen binnen een dag naar een veilige diepte af te zinken.

In de eerste week van december werd ter hoogte van een toeristische duiklocatie, het schipwrak Antilla, een mortiergranaat naar grote diepte afgezonken. De granaat stamde naar alle waarschijnlijkheid uit de Tweede Wereldoorlog. De Antilla was namelijk een Duits koopvaardijschip dat werd gebruikt voor de bevoorrading van U-boten in het Caribische gebied. Het wrak, ook wel het ‘Spookschip’ genoemd, is in de Tweede Wereldoorlog tot zinken gebracht.

 

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug