Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Definitieve uitslag verkiezingen Honduras?

Datum : 20/12/2017
Land : Honduras

Definitieve uitslag verkiezingen Honduras?

Slechts enkele uren nadat de voorzitter van de kiescommissie, David Matamoros, de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen bekend maakte, kwam Algemeen Secretaris Luis Almagro van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) met een verklaring waarin hij de uitkomst en het verloop van de verkiezingen hekelde: het hele proces bevatte onregelmatigheden, was technisch gezien van zeer lage kwaliteit en toonde gebrek aan integriteit. Almagro roept daarom op tot nieuwe verkiezingen. Maar de kans dat Honduras naar hem luistert is klein. Ondanks de storm van kritiek zowel van de oppositie als van verkiezingswaarnemers liet de verkiezingscommissie bij monde van Matamoros weten dat dit “het meest transparante verkiezingsproces ooit in Honduras” was geweest.

Winnaar is Juan Orlando Hernández, een 49-jarige zakenman die in 2014 tot president gekozen is en wiens populariteit met name te danken is aan een afname van het geweld in het Midden-Amerikaanse land. Hoewel Honduras tot de meest gewelddadige landen ter wereld blijft behoren is het aantal moorden sinds 2011 met een derde verminderd. Corruptie en beschuldigingen van drugshandel hebben een schaduw over Hernández’ regering geworpen, evenals het feit dat hij zich opnieuw kandidaat stelde als president, iets dat bij de wet verboden was.

De oppositie is niet van plan zich bij de uitslag neer te leggen en heeft de afgelopen dagen protestmarsen georganiseerd. Verliezer Salvador Nasralla, die op dit moment in Washington verblijft, zegt de uitnodiging van Hernández om met alle partijen om te tafel te gaan zitten om tot een “nationaal akkoord” te komen te accepteren. “Ja, ik wil met hem in gesprek, zodat hij zal begrijpen dat nog vier jaar met hem aan de macht terwijl het hele Hondurese volk tegen hem is tot een onregeerbare situatie zal leiden”, zei Nasralla tegen het Franse persagentschap AFP. Het laatste woord over deze omstreden verkiezingen lijkt nog niet te zijn gezegd.

Bron : The Guardian, El Heraldo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug