Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Democratische vicepresidentskandidaat Kaine: "Vooruitgang met Cuba kan snel of langzaam gaan, maar is onomkeerbaar"

Datum : 24/10/2016
Land : Cuba

Democratische vicepresidentskandidaat Kaine: "Vooruitgang met Cuba kan snel of langzaam gaan, maar is onomkeerbaar"

De Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap in de Verenigde Staten, Tim Kaine, vertelde zaterdag in een interview met het Spaanse persbureau EFE dat de verhoudingen met Cuba, die opnieuw zijn aangeknoopt onder de regering van Barack Obama, “nooit meer teruggaan” naar hoe ze waren.

“Het proces zal voorwaarts gaan, nooit achterwaarts, maar we moeten met Cuba aan belangrijke kwesties werken, vooral op het gebied van mensenrechten”, aldus de Spaanssprekende senator uit Virginia. “Het kan snel of langzaam gaan, maar we gaan door”, antwoordde Kaine op de vraag over mogelijke obstructie van de Republikeinen bij het opheffen van het Cubaanse embargo.

De senator, die speciale banden heeft met Latijns Amerika en de Spaanstalige gemeenschap in de VS, benadrukte de voordelen die de nieuwe diplomatie met Havana oplevert aan de VS. “Onze toenadering tot Cuba helpt de VS om de relaties met het hele continent te verbeteren, het normaliseren van de relatie met Cuba opent deuren in andere Latijns Amerikaanse landen, en Hillary (Clinton) en ik willen samenwerken met alle landen op het continent”, aldus de hoopvolle vicepresidentskandidaat. “Van Alaska tot Patagonië willen we op een andere, bijzondere manier samenwerken met alle landen van het continent”, vervolgde de senator in zijn vloeiende Spaans.

Obama, die de hernieuwing van de relaties met Cuba aankondigde in december 2014, heeft recent een decreet uitgevaardigd waarmee het proces van normalisering van de relaties met Cuba “onomkeerbaar” is gemaakt. De president heeft echter nog steeds te maken met grote hindernissen in het door de Republikeinen gedomineerde Congres, waar een sterke groep wetgevers volstrekt tegen het opheffen van het embargo tegen het eiland is.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zit ook in dat kamp. Hij zegt dat als hij de verkiezingen wint, hij de toenadering van Obama naar Cuba zal terugdraaien, tenzij religieuze en politieke vrijheden op het eiland worden gevestigd.

Bron : Latin America Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug