Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Demonstranten Bolivia eisen vierde termijn Morales

Datum : 09/11/2017
Land : Bolivia

Demonstranten Bolivia eisen vierde termijn Morales

Duizenden Bolivianen hebben afgelopen dinsdag in hoofdstad La Paz gedemonstreerd om te eisen dat president Evo Morales kandidaat kan staan voor een vierde ambtstermijn in 2019. Morales, de eesrte president van inheemse afkomst, is sinds 2006 aan de macht.

Zijn aanhangers zeggen dat Morales meer tijd nodig heeft om zijn programma van sociale hervormingen te consolideren. Een voorstel om de grondwet te veranderen zodat hij nogmaals aan de verkiezingen kan meedoen, is vorig jaar in een referendum verworpen. De oppositie zegt dat deze uitslag gerespecteerd moet worden.

De demonstratie was gerorganiseerd door inheemse groepen en de verschillende vakbonden die de MAS (Beweging voor het Socialisme), de partij van Morales, steunen. Wanneer Morales (58) opnieuwe mag meedoen aan de verkiezingen en die ook wint, dan loopt zijn ambtstermijn af in 2025. Dan zou hij 19 jaar aan de macht zijn.

Volgens de regering is het referendum maar nipt verloren door een illegale lastercampagne tegen Morales. Vlak voor het referendum waren er aantijgingen dat Morales een Chinese bouwonderneming in Bolivia zou hebben bevoordeeld, wat Morales ontkende.

Aanvankelijk zei Morales de uitslag van het referendum te zullen respecteren. Maar later ging hij in beroep bij het Constitutionele Hof, dat naar verwachting in december uitspraak zal doen. De verdediging van Morales beroept zich op de Amerikaanse Conventie van de Rechten van de Mens en stelt dat het Boloviaanse volk het recht heeft voor hem te kiezen en dat hij et recht heeft gekozen te worden.

De oppositie en andere groepen, zoals de machtige federatie van vakbonden (COB), uitte kritiek op de demonstratie van dinsdag. Zij menen dat de regering de uitslag van het referendum dient te respecteren. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug