Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Demonstranten eisen weg door Tipnis, Bolivia

Datum : 01/02/2012
Land : Bolivia

Demonstranten eisen weg door Tipnis, Bolivia

Honderden demonstranten zijn aangekomen in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Ze vragen de regering de aanleg van een controversiële weg, bekend als Tipnis,  door een reservaat in de Amazone toch goed te keuren.

President Evo Morales zette vorig jaar het project stop na protesten van de inheemse bevolking. Die zei dat de weg hun regenwoud zou vernietigen. Maar andere gemeenschappen zeggen dat de weg de hoognodige economische ontwikkeling naar de Amazone zal brengen.

De demonstranten die voor de weg zijn, legden een mars af van veertig dagen om La Paz te bereiken. Er braken gevechten uit toen zij het plein naderden, waar het presidentiële paleis staat. “De weg betekent ontwikkeling voor San Ignacio de Moxos, waar we geïsoleerd leven, en voor heel Boliva”, zei een van de demonstranten David Ibanez. 

Oppositiegroepen zeggen dat deze mars is opgezet door aanhangers van president Morales. Sommige deelnemers zijn cocaboeren uit de regio Chapare, waar Morales zijn politieke carrière begon als vakbondsleider. Ze worden ervan beschuldigd de aanleg van de weg te steunen, omdat ze dan land krijgen in het reservaat Tipnis om coca te verbouwen.

Morales zag in oktober vorig jaar van de aanleg van de weg af, na het protest. Eerder had hij benadrukt dat de weg belangrijk was voor de nationale ontwikkeling. De aanleg van de weg werd gefinancierd door Brazilië, om de Braziliaanse Amazone te verbinden met de Pacifische kust van Peru en Chili.
 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug