Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Demonstranten tegen WK op vliegveld Rio

Datum : 28/05/2014
Land : Brazilië

Demonstranten tegen WK op vliegveld Rio

Het Braziliaanse voetbalteam voor het WK moest een groep van 200 stakende leraren omzeilen toen de groep maandag op weg was naar hun wedstrijdkamp. De demonstranten uiten hun woede over de kosten van het voetbaltoernooi. 

De demonstranten slaagden erin de groep lang genoeg tegen te houden om anti-WK stickers op hun bus te plakken. Ook buiten het wedstrijdcomplex, Granja Comary, riepen demonstranten hun slogan  “Er komt geen cup”.  “Een leraar is meer waard dan Neymar”, scandeerden de leraren, verwijzend naar de sterspeler, terwijl de bus langs de demomstranten reed vanaf het vliegveld van Rio de Janeiro naar hun kamp 90 kilometer verder, bij Teresapolis in de heuvels ten noorden van de stad. 

In het trainingscomplex wachtte coach Luíz Felipe Scolari de spelers op. “We hebben eem goede mix van jeugd en ervaring. De jonge spelers hebben ervaring met spelen op topniveau in Europa”, zei hij. Hij zal er alles aan doen de zesde beker voor Brazilië te winnen. 

De spelers, op Marcelo na, kwamen ’s middags in hun trainingscomplex na. Marcelo mag later komen omdat hij zaterdag met Real Madrid de Champions League won. Hij zal dinsdag arriveren . De demonstranten waren goed zichtbaar voor de speller.  “De cup interesseert me niet. We willen meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg”, riepen ze.  De leraren begonnen hun staking op 12 mei. Ze eisen een salarisverhoging van 20 procent. 

Het trainingscomplex van de spelers heeft een facelift gehad, die miljoenen heeft gekost. Er zijn 39 eenpersoonskamers met kingsizebedden en meerdere velden, waar Scolari zijn team gaat voorbereiden op de openingswedstrijd van het WK op 12 juni tegen Kroatië. De luxe details hebben mensen bozer gemaakt. De politie zal het trainingscomplex 24 uur per etmaal bewaken om problemen te voorkomen. 

Brazilië is de laatste weken overspoeld met stakingen en protesten aan de vooravond van het WK en de verkiezingen in oktober. Politie, leraren, bewakers van banken en buschauffeurs hebben de laatste weken gestaakt. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug