Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Demonstratie Mapuches in Santiago de Chili

Datum : 11/10/2011
Land : Chili

Demonstratie Mapuches in Santiago de Chili

Gisteren hebben ongeveer 10.000 mensen deelgenomen aan een optocht in de hoofdstad Santiago de Chili als steunbetuiging aan de Mapuche bevolking in Chili. De Mapuches zijn de grootste Indiaanse bevolkingsgroep in Chili. 

De mars stond in het teken van Colombus dag, 12 oktober, dit jaar 519 jaar na de aankomst van Colombus in Zuid-Amerika in 1492. 12 oktober is een dag van rouw voor de Mapuches. “12 oktober 1492 betekent de komst van de Spaanse overweldigers en alles wat dat verder met zich meebracht qua kolonialisme en imperialisme”, stelt Mapucheleider Manuel Diaz. 

De Mapuches hielden een vreedzame optocht, gehuld in traditionele kledij en vlagendragend, aandachtvragend voor hun geboortegrond Araucania, in het zuiden van Chili, dat zij verloren aan boeren en houtbedrijven. Ook vragen zij om vrijlating van hun politieke gevangenen, opgepakt bij de inname van hun land. Vorig jaar beloofde president Sebastian Piñera van Chili nieuwe fondsen voor ontwikkeling van Araucania, maar tot op heden is daar nog weinig van terechtgekomen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug