Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Demonstratie tegen toenemend geweld in Honduras

Datum : 28/02/2011
Land : Honduras

Demonstratie tegen toenemend geweld in Honduras

In Honduras hebben duizenden mensen deelgenomen aan een demonstratie tegen het toenemende criminele geweld. Gekleed in het wit als symbool van vrede marcheerden de demonstranten in stilte door San Pedro Sula, in het noorden van Honduras. De mars was georganiseerd door lokale burgergroepen die willen dat de regering meer doet om de veiligheid van de burgers te verbeteren.

Met de buurlanden El Salvador en Guatemala kampt Honduras met geweldscijfers die tot de hoogste ter wereld behoren. President Porfirio Lobo kwam een jaar geleden mede aan de macht door zijn belofte de gewelddadige misdaad aan te pakken, maar het aantal moorden blijft toenemen. Gemiddeld vinden in Honduras vijftien moorden per dag plaats, op een bevolking van 7,5 miljoen. San Pedro Sula, de op een na grootste stad van het land, is een van de zwaarst getroffen gebieden.

Veel geweld wordt toegedicht aan criminele bendes, die bekend staan onder de naam Maras en duizenden leden tellen in Midden-Amerika en de Verenigde Staten. Ook wordt gedacht dat de Maras in toenemende mate banden hebben met machtige Mexicaanse drugskartels. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug