Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Dengue in Latijns Amerika vervijfvoudigd

Datum : 02/06/2014

Dengue in Latijns Amerika vervijfvoudigd

Het aantal gevallen van dengue is de laatste tien jaar in Latijns Amerika bijna vervijfvoudigd. In 2013 hebben 2.3 miljoen mensen de ziekte opgelopen, al is het aantal dodelijke gevallen afgenomen, aldus cijfers van de Pan-Amerikaanse Gezondheids Organisatie (PAHO).

Volgens de PAHO was 2013 “een van de slechtste jaren wat betreft het uitbreken van dengue in de gschiedenis van het continent.” Van de 2,3 miljoen gevallen waren er 37.705 zeer ernstig en 1289 met dodelijke afloop. Ter vergelijking: In 2003 constateerde de organisatie 517.617 gevallen. “Controle over de Aedes aegypti mug, die de ziekte overbrengt, is zowel regionaal als wereldwijd een uitdaging”, meent Marcos Espinal, directeur van de afdeling overdraagbare ziekten en gezondheidsanalyse van PAHO.  De cijfers werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van PAHO over de preventie en controle van dengue op 18 en 29 mei Washington.

In 2013 brak Costa Rica een record met 49.993 gevallen van dengue, volgens het ministerie van Gezondheid. PAHO meent dat ongecontroleerde urbanisatie, de afwezigheid van basisvoorzieningen en de ontoereikendheid om het milieu te controleren – samen met klimaatverandering – factoren zijn die bijdragen aan de verspreiding van de ziekte. “In de Amerika’s lopen bijna 500 miljoen mensen het risico om dengue te krijgen”, zegt PAHO.

In Chili en Uruguay is er echter geen verspreiding van dengue. Hoewel het aantal ziektegevallen toeneemt, is het aantal gevallen met dodelijke afloop gedaald van 0,07 naar 0,05 procent in de laatste drie jaar. Sinds die tijd heeft PAHO nieuwe richtlijnen ingevoerd voor de behandeling van patiënten. Volgens schattingen van PAHO hadden afgelopen jaar 1500 sterfgevallen voorkomen kunnen worden, als de zorg was verbeterd.

Dengue is een zorgwekkende zaak geworden voor het WK Voetbal, dat over twee weken begint. Met name in de Braziliaanse steden Fortaleza, Natal en Recife, volgens een studie die het Britse medisch tijdschrift The Lancet deze maand publiceerde.

Bron : Tico Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug