Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

"Dengue kost Cariben 321 miljoen dollar per jaar"

Datum : 30/03/2013

"Dengue kost Cariben 321 miljoen dollar per jaar"

Dengue kost het Caribisch gebied 321 miljoen dollar per jaar. Hoogleraar Christine Carrington deed deze bewering donderdag bij haar inaugurale rede op de University of the West Indies (UWI) in Saint Augustine (Trinidad en Tobago).

Volgens Carrington is dengue de snelst verspreidende ziekte op aarde, die dertig keer zoveel ziektegevallen eist als 50 jaar geleden. Het virus wordt verspreid door een mug. Volgens Carrington kost dengue nu “ongeveer 9000 jaar aan verloren tijd door ziekte en voortijdige sterfgevallen.” Ambulante patiënten (die niet in het ziekenhuis blijven) kosten 1057 dollar per geval van dengue. Moeten getroffenen wel het ziekenhuis in, dan lopen de kosten op tot 2853 dollar per ziektegeval. Dat is inclusief alle indirecte kosten, al dan niet medisch.

Carrington: “Er is behoefte aan interventies. Interventies die gericht zijn op het reduceren van dengue moeten erop gericht zijn om kostenefficiënt en effectief te zijn. Helaas is het moeilijk om data te krijgen ter documentatie omdat er altijd veel onzekerheid bestaat over het precieze aantal denguegevallen”. Ze was voorzichtig optimistisch over een vaccin dat in 2015 wellicht op de markt komt, en momenteel getest wordt. Het is moeilijk om een vaccin te ontwikkelen omdat er geen diersoort is die voldoende raakvlakken vertoont met mensen. Medicijnproeven zijn daarom niet altijd valide.

Bron : The Guardian, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug