Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Desi Bouterse steunt festival Kwakoe

Datum : 15/08/2012
Land : Suriname

Desi Bouterse steunt festival Kwakoe

De Surinaamse president Desi Bouterse steunt het Kwakoefestival met 50.000 euro. Dat melden verschillende media woensdag op basis van een artikel in de Surinaamse krant De Ware Tijd. Directeur Eugène van der San van het kabinet van de president heeft het nieuws bevestigd tegenover De Ware Tijd: ''Het staatshoofd was gelijk te vinden voor het voorstel. In moeilijke tijden heeft de diaspora ons ondersteund en nu doet de president iets terug voor de diaspora''.

Maandag werd bekend dat de organiserende stichting Kofoe en de vereniging van standhouders van Kwakoe een kort geding aanspannen tegen de verhuurder van de tenten op het festivalterrein. Wegens een financieel conflict kondigde die dinsdag aan de tenten weg te halen. Uiteindelijk werd het kort geding uitgesteld en gingen de partijen toch weer met elkaar om de tafel om te proberen er onderling uit te komen. Machteld Roethof, de advocaat van de organiserende stichting Kofoe, laat dinsdag weten dat er nog geen oplossing is voor het conflict. De organisatie van het multiculturele evenement en de verhuurder van de tenten zijn nog in gesprek met elkaar.

Na de Gay Pride en de Uitmarkt is Kwakoe het grootste georganiseerde evenement van Amsterdam. De organisatie ervan ging de afgelopen jaren steeds met veel gedoe gepaard, vooral op financieel gebied. Vorig jaar ging het festival zelfs helemaal niet door. Dit jaar keerde Kwakoe weer terug, maar het geruzie dus ook. Het multiculturele festival zou vijf weekenden achter elkaar plaatsvinden en komend weekend eindigen.

De VVD in Amsterdam is niet te spreken over de financiële hulp van Desi Bouterse aan zomerfestival Kwakoe. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt niet dat iemand geld zou moeten aannemen van de Surinaamse president en zijn regering. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) liet in april weten de ontwikkelingshulp aan Suriname op te schorten. De maatregel was het gevolg van de omstreden amnestiewet, waardoor de verdachten van de Decembermoorden, onder wie Bouterse, in principe niet vervolgd kunnen worden.

Bron : Waterkant, De Ware Tijd, ANP
Bookmark and Share


Terug