Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dialoog Guatemala en Belize na grensincident

Datum : 16/03/2016
Land : Belize

Dialoog Guatemala en Belize na grensincident

Vertegenwoordigers van Guatemala en Belize zullen in Washington bijeenkomen nadat een incident waarbij troepen uit beiden landen betrokken waren de spanning in een langlopend grensgeschil deed oplopen.

Tijdens het incident naderden Guatemalteekse troepen een militaire basis aan de Sarstoon rivier in Belize. “Hoewel ze niet daadwerkelijk probeerden ons land binnen te komen, gedroegen ze zich uiterst vijandig en dreigend en zeiden met nadruk dat onze troepen niet thuishoorden aan de Sarstoon”, aldus Belize. De premier van Belize, Dean Barrow, stuurde president van Guatemala, Jimmy Morales, een formeel protest.

Het geschil tussen beiden landen gaat terug tot 1820, toen Guatemala onafhankelijk werd van Spanje en Belize een Britse kolonie was. Belize werd in 1981 onafhankelijk, wat pas tien jaar later door Guatemala werd erkend. Ondanks de erkenning claimt Guatemala meer dan de helft van het grondgebied van de voormalige Britse kolonie.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug