Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Diana de jaagster' wreekt vrouwen van Ciudad Juárez

Datum : 05/09/2013
Land : Mexico

'Diana de jaagster' wreekt vrouwen van Ciudad Juárez

Een dag na de moorden op twee buschauffeurs in Ciudad Juárez ontving een lokale krant bericht van ‘Diana, de jaagster van buschauffeurs’. Daarin gaf zij aan dat haar acties een vergelding zijn voor het misbruik van fabrieksarbeidsters door buschauffeurs. De Mexicaanse politie heeft een compositietekening, gemaakt op basis van 20 getuigenverklaringen, naar buiten gebracht. 

De moorden vonden plaats op 28 en 29 augustus. Volgens getuigenverklaringen werden beide chauffeurs doodgeschoten door een vrouw. In de verklaring die Diana naar de lokale krant stuurde, zegt ze dat haar medeslachtoffers en zijzelf niet langer kunnen zwijgen over het seksuele geweld door buschauffeurs die ’s nachts dienst hebben. Volgens Diana weten veel mensen hiervan, maar toch verdedigt of beschermt niemand hen. Diana noemt zichzelf een instrument dat een aantal vrouwen zal wreken. “Hoewel we voor de maatschappij zwak lijken te zijn, zijn we dit in werkelijkheid niet, we zijn sterk en als we niet gerespecteerd worden, zullen we zelf het respect opeisen; wij vrouwen van Juárez zijn sterk”, aldus Diana. 

De situatie in Ciudad Juárez is de laatste maanden verbeterd, maar nadat toenmalig president Calderón in 2008 de oorlog verklaarde aan de georganiseerd misdaad steeg het aantal moorden, in het bijzonder het aantal moorden op vrouwen. Tussen 1993 en 2007 werd in de staat Chihuahua elke 12 tot 14 dagen een vrouw vermoord. In 2010 werd in deze staat elke 20 uur een vrouw vermoord, van het totale aantal moorden dat jaar vond 69 procent  plaats in Ciudad Juárez. In 2011 was het totale aantal moorden in deze staat 364. Tussen maart 2012 en maart van dit jaar werden 73 vrouwen vermoord in Chihuahua, meer dan de helft van deze vrouwen verloor het leven in Ciudad Juárez.

 
 
 
Bron : El País, Informador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug