Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Digitale bibliotheek van straatkunst in Uruguay

Datum : 12/03/2019
Land : Uruguay

Digitale bibliotheek van straatkunst in Uruguay

StreetArt.uy werkt aan het creëren van een "virtuele bibliotheek" van straatkunst in Uruguay, in de hoop stedelijke muurschilderingen en sculpturen in de Zuid-Amerikaanse natie te promoten en te behouden.

De website, die door de overheid werd genoemd als online bron van informatie voor toeristen, biedt momenteel een interactieve kaart met de locaties van ongeveer vijfhonderd muurschilderingen en voormalige muurschilderingen. “Stedelijke kunst is voor ons een levend erfgoed, maar omdat het ook deel uitmaakt van onze identiteit, van ons dagelijks verhaal, maakt het deel uit van ons geheugen", vertelde Manuel Rivoir, die de leiding heeft over culturele zaken en management voor het project. De website identificeert de locaties van graffitimuurschilderingen en stedelijke sculpturen en geeft de namen van de kunstenaars die de werken hebben gemaakt, aldus Rivoir.

Het doel van het project is "de verspreiding en promotie van stedelijke kunstenaars, zodat hun kunst gewaardeerd kan worden, om te begrijpen dat het een werk (van kunst) is en om ze te verbinden met toekomstige klanten", zei Rivoir terwijl hij bij een muur stond met kleurrijke muurschilderingen op de locatie van een gesloten vrouwengevangenis. Zowel binnen- als buitenlandse kunstenaars hebben op muren in Uruguay geschilderd, zei de expert in stedelijke kunst.

“Uit Spanje hebben we David de la Mano, die al vele jaren in Uruguay woont en een heel specifieke stijl heeft, omdat hij in zwart-wit schildert en meer gekoppeld is aan kunst die bovennatuurlijke wezens toont", zei Rivoir. “De Europese kunstenaar schildert "waar kunst (meestal) niet gaat", verwijzend naar de arme gebieden waar zijn muurschilderingen te zien zijn. Hoewel de meeste locaties op de online kaart in Montevideo liggen, de meest zuidelijke hoofdstad van Zuid-Amerika, zijn ook andere gebieden inbegrepen.

"In de jaren negentig ontstonden museumsteden, zoals San Gregorio de Polanco, in Tacuarembo, midden in Uruguay. Het is een heel kleine stad aan de oevers van een rivier die besloot om veel kunstenaars en beeldhouwers bijeen te brengen, en zij begonnen met het maken van muurschilderingen in de open lucht", zei Rivoir. Mercedes en Rosario, beide gelegen in het zuidwesten, en de badplaats Punta del Este in het zuidoosten, onderscheiden zich door hun straatkunst. Het stadje 25 de Agosto, waar slechts 450 mensen wonen, heeft bijna tachtig muurschilderingen, vertelde Rivoir.
 

Bron : Latin American Herald Tribune, EFE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug