Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dilma of Marina?

Datum : 24/09/2014
Auteur : Hans Veltmeijer
Land : Brazilië

Dilma of Marina?

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 5 oktober 2014 doemt plots een geduchte concurrent op voor Dilma. Nadat Eduardo Campos van de PSB (Braziliaanse Socialistische Partij) bij een vliegtuigongeluk in Santos op 13 augustus om het leven kwam, nam Marina Silva (56) zijn kandidatuur over. En een groot deel van het volk omarmt deze groene politica die onder Lula al minister van leefmilieu was. Marina is een van de elf kinderen van migranten uit het noordoosten die een bestaan als rubbertappers in het noordwesten van het land, in Acre, wilden opbouwen. 

Toen haar moeder overleed was zij vijftien jaar en kon niet lezen en schrijven. Dat leerde ze een jaar later van de nonnen in een klooster. Ze werd daar behandeld voor hepatitis. In de stad Rio Branco gebruikte ze haar salaris als dienstmeisje om geschiedenis te gaan studeren. Ondertussen was ze in contact gekomen met milieu-activist Chico Mendes (die in 1988 door veeboeren werd vermoord). Met hem richtte ze in 1984 een vakbond voor rubbertappers op.

Tussen 1986 en 2009 was ze actief voor de Arbeiderspartij. Daarna switchte ze naar de Groene Partij (PV) om in 2010 met de verkiezingen mee te kunnen doen als kandidaat voor het presidentschap. In 2013 koos zij de PSB als platform voor de volgende verkiezingen. Ze zou nummer twee zijn, achter Eduardo Campos.

Het noodlot sloeg toe voor Campos en zo zijn twee linkse vrouwen verwikkeld in een spannende strijd om het hoogste ambt in Brazilië, met een man - de ex-gouverneur van de deelstaat Minas Gerais Aécio Neves - in een voorlopige bijrol. Hij is kandidaat voor de middenpartij PSDB, de partij van oud-president Fernando Henrique Cardoso. 

Met Marina zou de emancipatie zo ongeveer compleet worden in Brazilië: ze is niet alleen vrouw en van arme komaf, maar heeft ook nog een donkerder huidskleur dan al haar voorgangers. Maar met die kenmerken trekt ze waarschijnlijk niet de meeste stemmen, wel met haar religieuze voorkeur voor de pinksterbeweging Assembléia de Deus (Samenkomst van God). 

Dilma rekent ondertussen op de steun van de aanhangers van de grote concurrent van deze kerk: de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods, ook een pinksterkerk.
De strijd gaat nek-aan-nek (ieder rond de 35 procent), maar de laatste dagen neemt Dilma weer de leiding in de peilingen. Marina heeft wat gezegd over hervorming van het arbeidsrecht en dat viel slecht in het land waar werknemers nog zeer goed beschermd zijn.  
 
 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug