Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dilma Rousseff met comfortabele voorsprong naar verkiezingen

Datum : 01/10/2010

Dilma Rousseff met comfortabele voorsprong naar verkiezingen

BRAZILIË - Begin dit jaar had Dilma Rousseff nog een behoorlijke achterstand op haar rivaal José Serra. Maar door een opmerkelijke comeback is ze zondag de uitgesproken favoriet bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Volgens de laatste peilingen kan Dilma Rousseff (62) van de Arbeiderspartij (PT) van huidig president Luiz Inácio Lula da Silva ongeveer 50 procent van de Brazilianen bekoren. Haar meest naaste rivaal, José Serra (68) van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), moet tevreden zijn met 30 procent. Serra was achtereenvolgens burgemeester van São Paulo en gouverneur van de staat São Paulo. Als Rousseff zondag minstens 50 procent haalt, dan is ze meteen presidente. Haalt ze die absolute meerderheid niet, dan komt er op 31 oktober nog een tweede ronde tussen haar en de tweede kandidaat.
Rousseff was tot 31 maart Lula's kabinetschef (in Brazilië de belangrijkste ministerfunctie). Ze profiteert van de grote populariteit die Lula na twee ambtstermijnen nog steeds heeft (een derde termijn is volgens de Braziliaanse grondwet niet mogelijk). Ze belooft dan ook geen radicale ommezwaai.
Als Dilma Rousseff de verkiezingen wint, dan wordt ze de eerste vrouwelijke president van Brazilië en de vierde in Latijns-Amerika, na Michelle Bachelet in Chili (2006-2010), Cristina Fernández de Kirchner in Argentinië (sinds 2007) en Laura Chinchilla in Costa Rica (sinds dit jaar).
(IPS)

Bookmark and Share


Terug