Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dilma Rousseff opnieuw presidentskandidaat

Datum : 23/06/2014
Land : Brazilië

Dilma Rousseff opnieuw presidentskandidaat

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is door de regerende Arbeiderstarij (PT) officieel aangewezen om kandidaat te zijn bij de presidentsverkiezingen in oktober dit jaar. Tijdens een bijeenkomst met afgevaardigden van de partij beloofde Rousseff in een toespraak het sociale beleid dat miljoenen mensen uit de armoede heeft gehaald, te stimuleren.  

De Arbeiderspartij is sinds 2003 aan de macht. Dilma Rousseff, de eerste vrouwelijke president van Brazilië, is en voormalig linkse rebel die tegen de militaire dictatuur streed die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aan de macht was.  Op de partijconventie vertelde ze de 800 afgevraadigden dat ze in haar tweede ambstermijn meer zou investeren in woningbouw, onderwijs en gezondheiszorg. “Het is tijd om vooruitgang te boeken, het is tijd voor meer veranderingen”, zei ze.

Rousseff verdedigde ook de uitgaven voor de voorbereidingen van het WK voetbal en de Olympische Spelen, die in 2016 in Rio de Janeiro zullen plaatsvinden. “Alle investeringen die we voor het WK hebben gedaan in transport en andere infrastructuur zulen doorgaan ten gunste van de Brazilianen na het WK. 

Vier jaar geleden is Rousseff tot president gekozen; ze volgde haar vriend en mentor, voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, op, die twee termijnen had volgemaakt.  Op 5 oktober zijn er verkiezingen. Als geen kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, vindt er een tweede ronde plaats op 26 oktober. 

Analyse van BBC’s Joao Fellet, in hoofdstad Brasilia

De Brazilianen mogen dan zijn afgeleid door het WK, maar op de achtergrond zijn de voorbereidingen voor de presidentsverkiezingen begonnen. In de afgelopen weken hebben de belangrijkste partijen hun steun opgebouwd. De Arbeiderspartij (PT) van Rousseff heft zijn verbond met de PMDB (Braziliaanze Democratische Beweging Partij) hernieuwd. Dat betekent dat de campagne van Rousseff  het grootte deel van de tijd op televisie en radio zal krijgen en dat ze veel steun in het Congres zal krijgen, als ze wordt herkozen. 

Intussen proberen de twee belangrijkste oppositiekandidaten - Aecio Neves van de PSDB (Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij en Eduardo Campos van de PSB (Braziliaanse Socialistische  Partij – kleinere partijen voor zich te winnen en de stemmen van Brazilianen die ontevreden zijn met het huidige regeringsbeleid. 
Het WK heeft het politieke debat in Brazilië gepolariseerd. Nadat Rousseef tijdens de openingsceremonie van het WK met boegeroep was onthaald, zei voormalig president Lula dat deze houding een “gebrek aan respect” was onder de elite van het land. 

Voor Rousseff is het boegeroep minder van belang dan het succes van het WK. Als het toernooieindigt zonder grote misstappen, dan zullen haar tegenstanders wat van de ammunitie verliezen waarop ze rekenden om haar te verslaan.  

Volgens opiniepeilingen staat ze op ongeveer 40 procent tegen 20 procent voor haar belangrijkste tegenstander, senator Aecio Neves. Maar haar populariteit is de laatste jaren afgenomen, met Brazilianen die de straat opgingen om te protesteren tegen corruptie en de uitgaven voor het WK en de OS. Partijleiders hebben "een haatcampagne" tegen de regering aan de kaak gesteld. De Arbeiderspartij staat de grootste uitdaging te wachten sinds Lula in 2002 aan de macht kwam.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug