Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Discussie over de Falklandeilanden laait weer op

Datum : 17/06/2011

Discussie over de Falklandeilanden laait weer op

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner heeft Groot-Brittannië ervan beschuldigd “arrogant” te zijn vanwege de weigering van het Europese land om onderhandelingen over de Falklandeilanden of Malvinas te heropenen. Kirchner deed haar uitspraak een dag nadat de Britse minister president David Cameron had gezegd dat over de soevereiniteit van de eilandengroep niet te onderhandelen valt. Kirchner noemde de weigering verder een standpunt dat “grenst aan de stupiditeit”.

 
De eilandengroep is al decennialang onderwerp van discussie. Argentinië ziet de Britse aanwezigheid als een koloniale bezetting van Argentijns grondgebied. Groot-Brittannië daarentegen wijst erop dat de meerderheid van de inwoners van de eilanden er voor kiest om Brits te blijven, en daarom zou de soevereiniteit niet in het geding zijn. In 1982 kwam het tot een oorlog tussen beide landen waar Groot-Brittannië als winnaar uit kwam.
 
Eerder deze week werd een Britse man, in bijzijn van Kirchner, als eerste Falklander de Argentijnse nationaliteit gegeven. James Peck was de eerste Brit die hiervoor koos. De overhandiging van zijn identiteitskaart werd groot uitgemeten en vond plaats op de herdenkingsdag van de oorlog, precies negenentwintig jaar geleden. 
 
De Verenigde Staten roepen Groot-Brittannië intussen op om haar houding in het conflict bij te stellen, wat erop zou kunne wijzen dat, mochten de spanningen tussen de landen toch weer oplopen, de Britten geen steun hoeven te verwachten van het land van president Obama.
 
Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug