Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Documentaire Anton de Kom wint juryprijs

Datum : 02/10/2012
Land : Suriname

Documentaire Anton de Kom wint juryprijs

De documentaire Peace, memories of Anton de Kom van Ida Does heeft afgelopen weekend op het Trinidad & Tobago Filmfestival in Port of Spain de prijs voor de beste korte film gewonnen. De prijs werd toegekend door een internationale jury bestaande uit schrijvers en filmcritici uit India, het Caribisch gebied en Zuid Amerika. In de documentaire van Does vertellen de kinderen van Anton de Kom, die nu allemaal in de tachtig zijn, over hun vader. De jury noemde de film "een ontroerend portret van de Surinaamse schrijver en antikoloniale activist".

Anton de Kom (1898-1945) is onder andere bekend om zijn baanbrekend boek Wij Slaven van Suriname en om zijn antikoloniale acties in Suriname. "In mijn films ben ik op zoek naar het menselijke gezicht en de emotie. Dit historische familieverhaal zit zowel vol heldendom als tragiek. De prijs zie ik ook als een eerbetoon aan de nagedachtenis van deze unieke en dappere Surinamer", aldus Does. Met haar filmcrew filmde ze ook de plek in Duitsland, waar De Kom als gevangene van de nazi's uiteindelijk stierf. Dat leverde indrukwekkende beelden op.

Het filmfestival op Trinidad & Tobago beleefde dit jaar zijn grootste editie met meer dan 120 films. Hiermee is het een van de grootste filmfestivals in het Caribisch gebied. 

Eerder viel Does op het filmfestival in Port of Spain in de prijzen met haar documentaire Mi a no Mi-Trefossa waarvoor zij in 2009 een eervolle vermelding kreeg. Op het Africa in the Picture Filmfestival in Amsterdam sleepte zij in 2010 de publieksprijs in de wacht. De regisseur, geboren in Paramaribo, is momenteel bezig met een documentaire over de dichter en Nobelprijswinnaar Derek Walcott uit Santa Lucia.

Bron : De Ware Tijd, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug