Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dode bij protest tegen Barrick-mijn in Peru

Datum : 21/09/2012
Land : Peru

Dode bij protest tegen Barrick-mijn in Peru

Bij een confrontatie tussen de politie en demonstranten bij de Pierina-mijn in Peru is één dode gevallen. De protesten ontstonden toen de politie de demonstranten die de weg naar de mijn blokkeerden, probeerde te verdrijven. Dit soort protesten komt tegenwoordig vaak voor.

Inwoners van de gemeente Mareniyoc, waar de Pierina-mijn gelegen is, kwamen in protest vanwege een, toen al acht dagen durend, watertekort. “Inwoners weigeren het water uit de mijn te drinken, hoewel het gezuiverd en goedgekeurd is”, aldus woordvoerders van het bedrijf. Er is een waterzuiveringsinstallatie, maar demonstranten zeggen bang te zijn dat het water vervuild is en eisen van Barrick dat het omringende dorpen van water voorziet.

Het Canadese bedrijf Barrick Gold heeft hierop besloten tijdelijk de productie bij de Pierina- mijn stil te leggen. Dit is niet de eerste keer dat er een protest ontstond tegen Barrick Gold; al vaker in Peru en ook in andere landen zijn er problemen geweest. Al minimaal negentien mensen zijn omgekomen bij vergelijkbare protesten sinds president Ollanta Humala in juli 2011 aan de macht kwam. Er wordt dan nu ook geëist dat hij het gebruik van dodelijke wapens door de politie bij deze protesten verbiedt.

Barrick Gold is overigens niet het enige bedrijf in deze situatie; veel vaker zijn er protesten tegen mijnbedrijven in Peru. Die gaan vaak over vervuiling van natuurlijke bronnen door de mijn of over overtredingen van mensenrechten. Zo waren er begin deze maand nog protesten tegen de Conga-mijn van de Amerikaanse Newmont Mining Corporation; hierbij werd zelfs de noodtoestand afgekondigd.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug