Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Doden bij landontruiming in Paraguay

Datum : 16/06/2012
Land : Paraguay

Doden bij landontruiming in Paraguay

Volgens een woordvoerder van de politie zijn zeven agenten en minstens negen landloze boeren omgekomen bij rellen. De agenten zouden zijn doodgeschoten toen ze probeerden demonstranten te ontruimen die land hadden bezet in de provincie Canindeyu in het oosten van Paraguay.

Nog eens honderd mensen zijn gewond geraakt. De eigenaar van het land zei dat ongeveer honderd families zijn land drie weken geleden hebben bezet. Het is onduidelijk hoeveel er nog zijn. Volgens de boeren is het land illegaal in bezit genomen tijdens de dictatuur van Stroessner van 1954 – 1989, die land verdeelde onder zijn aanhangers.

De politie deed vrijdag vroeg in de ochtend een inval. Daar liepen ze in bebost terrein in een hinderlaag. Volgens de politie was er geen geweld verwacht en was het de bedoeling te onderhandelen over een vreedzame ontruiming. Leider van de landlozen, Jose Rodriguez, zei voor de radio dat de doden “eenvoudige boeren waren, leden van de landlozenbeweging, die besloten hadden te blijven en zich te verdedigden.”

President Fernando Lugo heeft het leger opdracht gegeven in te grijpen. “Iedereen werkt eraan dat rust en zekerheid in het gebied terugkeren”, zei hij. Het Congres en de Senaat hebben een extra zitting belegd om te beslissen of de noodtoestand moet worden uitgeroepen voor de regio.

Landbezettingen komen regelmatig voor in het noordoosten van Paraguay. Meestal zijn grote sojaplantages het doelwit, die in bezit zijn van zakenlieden uit buurland Brazilië. De Paraguyaanse Waarheidscommissie zei in een rapport uit 2008 dat ex-dictator Stroesnner zo’n 6.75 miljoen hectare land illegaal heeft verdeeld. Deze bezittingen maken bijna een derde van de landbouwgrond van Paraguay uit.
 

Bron : EFE
Bookmark and Share


Terug