Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Doden bij rellen op Haïti

Datum : 08/07/2018
Land : Haïti

Doden bij rellen op Haïti

Bij gewelddadige protesten tegen de geplande stijging van brandstofprijzen zijn in Haïti volgens lokale media zeker zeven mensen om het leven gekomen. Zij werden gedood tijdens plunderingen in en rond de hoofdstad Port-au-Prince. De politie sprak ook van doden, maar gaf geen exact aantal.

Demonstranten staken wegversperringen in brand in de hoofdstad, plunderden winkels, vielen hotels aan en staken auto's in brand, meldt radiozender Metropole. Ook zijn er schoten gelost. Ook in andere steden in het land werd fel geprotesteerd. Onder meer in Cayes, Jérémie, Cap-Haitien en Jacmel. De luchthavens van het land zijn gesloten. Premier Jack Guy Lafontant laat in een reactie weten het geweld te veroordelen.

De rellen ontstonden nadat de regering op vrijdag heeft aangekondigd dat het de brandstofprijzen wil verhogen van 38 tot 50 procent. Volgens premier Jack Guy Lafontant is dit nodig om het begrotingstekort van de overheid aan te pakken. Inmiddels heeft de regering besloten de prijsverhoging vooralsnog op te schorten.

Haïti is een van de armste landen ter wereld waar corruptie en geweld wijdverbreid zijn en is veelal afhankelijk van geld uit het buitenland. Het afbouwen van de brandstofsubsidies was een van de afspraken die Haïti in februari maakte met het Internationaal Monetair Fonds, in ruil voor financiële hulp.

Bron : AFP, ANP, NU.nl, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug