Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Doden in Peru wegens sluiting markt

Datum : 28/10/2012
Land : Peru

Doden in Peru wegens sluiting markt

Er zijn nog twee doden gevallen tijdens straatgevechten tussen demonstranten en de Peruaanse politie, die de markt La Parada in hoofdstad Lima wilde sluiten. 

Het geweld van afgelopen zaterdag ontstond nadat op donderdag al twee doden waren gevallen in gevechten. Die dag voerden vijfduizend agenten een actie uit, terwijl zaterdag ruim drieduizend agenten meededen aan nieuwe botsingen. Ruim zeventig mensen zijn gearresteerd. De politie voert orders uit van de gemeente om de uitdijende markt van zijn huidige plaats te verwijderen. Dit uit zorg voor de hygiënische omstandigheden. Maar verkopers willen niet verhuizen naar een nieuw gebouwde markt, die volgens hen te klein is en waar de tarieven te hoog zijn. 

De bestaande markt staat bekend als een plaats waar gesloten goederen en contabande te koop zijn. De twee doden van zaterdag zijn waarschijnlijk burgers. Nog eens 28 mensen raakten gewond. De burgemeester van Lima, Susana Villaran, die de markt naar een nabijgelegen moderne plaats wil verhuizen, heeft standhouders ervan beschuldigd dat ze criminelen hebben ingehuurd om stenen en stokken naar de oproerpolitie te gooien. De politie reageerde met traangas, pistolen en gummiestokken. 

“Alle echte verkopers die geen criminelen hebben ingehuurd, willen verhuizen naar de nieuwe markt”, zegt Villaran. De burgeester hoopt voor het eind van het jaar herkozen te worden. “We willen weer orde en veiligheid brengen in een gebied waar alleen nog wanorde, chaos, onveiligheid en vuiligheid heerste.”

Bron : BBC World News, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug