Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Doden tijdens mijnbouwprotesten in Peru

Datum : 15/03/2012
Land : Peru

Doden tijdens mijnbouwprotesten in Peru

Bij confrontaties tussen mijnwerkers en politie in Peru zijn drie mensen overleden en meer dan dertig gewond geraakt. De mijnwerkers protesteren tegen hardere straffen tegen illegale mijnbouw.

Lokale functionarissen meldden dat de politie ver in de minderheid was ten opzichte van de demonstranten, die probeerden om controle over het vliegveld bij de stad Puerto Maldonado te krijgen. Volgens de mijnwerkers zullen de nieuwe regels tot werkloosheid leiden, maar de regering zegt dat de sancties de mijnwerkers zal aanmoedigen de juiste vergunning te krijgen. Naar schatting operen 50.000 mijnwerkers zonder vergunning.

Volgens de regering zijn grote delen van de jungle vernietigd door de illegale mijnbouw en grote delen van de waterwegen in het gebied vertonen een hoge mate van kwik, dat vaak gebruikt wordt in de mijnbouw. Ambtenaren zien daarom graag dat de mijnwerkers de juiste vergunning krijgen en zich aan de milieuregelgeving houden, maar de demonstranten beschuldigen de regering ervan de mijnconcessies alleen te willen overhandigen aan grote multinationals.

De meest recente protesten braken uit na besprekingen tussen de regering en de mijnwerkers afgelopen dinsdag. Volgens regeringsfunctionarissen proberen meer dan 10.000 mijnwerkers om overheidsgebouwen, markten en de luchthaven in Puerto Maldonado te bezetten.

De regionale president, Luis Aguirre, noemde de situatie onhoudbaar. Informele mijnwerkers hebben ook protesten gehouden in twee andere regio’s, Piura in het noordwesten en Puno in de zuidelijke hooglanden aan de grens met Bolivia. Peru is een van ’s werelds grootste producenten van goud en de hoge prijzen hebben in de afgelopen jaren tot een ware goudkoorts geleid.
 

Bron : BBC / Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug