Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dodental migranten stijgt door nieuwe smokkelroute

Datum : 25/09/2013
Land : Mexico

Dodental migranten stijgt door nieuwe smokkelroute

In de Verenigde Staten is het aantal migranten dat vanuit Mexico de grens oversteekt buiten de gebaande paden aan het toenemen. Gevolg is dat het dodental onder hen toeneemt, doordat de nieuwe routes uitkomen in gebieden waar minder noodhulp en opvang zijn. Dit zeggen onderzoekers van het Binationaal Migratie Instituut van de universiteit van Arizona.  

Volgens de onderzoekers vormt het oplopende dodental in bepaalde Texaanse grensgemeenten het bewijs dat migranten de bekende oversteekplaatsen in de staat Arizona mijden en kiezen voor nieuwe routes door de staat Texas. Echter een veel voorkomend probleem in Texaanse grensgemeentes, zoals in het dorpje Brooks, zijn de kleine gemeentebudgetten waardoor de zorg voor gestorven migranten zeer beperkt is. Tot voor kort werden hun lichamen, soms vier lijken in een graf, aan de randen van het lokale kerkhof begraven, zonder enige vorm van grafmarkering, autopsie, DNA-onderzoek. 

Ondanks het geldgebrek in Brooks zijn de autoriteiten begonnen met een proef om alle zielloze lichamen te identificeren. Ook particulieren helpen mee, zij het met een ambigue gevoel. Lavoyger Dunham, die de afgelopen twintig jaar 25 overleden migranten op zijn ranch in Brooks vond, ziet het liefst dat de regering de grenspatrouilles uitbreidt en meer prikkeldraad aanlegt. Zolang daar geen sprake van is, heeft hij watertanks gebouwd voor immigranten. “In alle eerlijkheid, ik zie ze liever gaan dan komen, maar ik krijg het niet over mijn hart dat ze sterven van de dorst.” 

 
 
 
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug