Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Dolfijnen als lokaas voor haaien in Peru

Datum : 18/10/2013
Land : Peru

Dolfijnen als lokaas voor haaien in Peru

Vissers in Peru doden dolfijnen om ze te gebruiken als aas om haaien te vangen. Een undercover onderzoek heeft dit onthuld. In een film is te zien hoe met een harpoen jonge en volwassen dolfijnen gevangen worden  en daarna geslagen en zelfs opengesneden worden, terwijl zenog leven. De geslachte dolfijnen dienen als aas. Daarnaast worden dolfijnen ook gedood voor menselijke comsumptie in Peru, ook al is dat illegaal. 

Jaarlijks worden er zo’n 15.000 dolfijnen op dezemanier gedood door visersvloten die op haaien jagen, volgens de drie organisaties die waren betrokken bij het onderzoeok: de Peruaanse ngo Mundo Azul, de Amerikaanse ngo Blue Voice en het Britse Ecostorm agency. De film is in het geheim opgenomen op twee boten voor de haaienvangst. Meerdere interviews met vissers bevestigen dat het doden van dolfijnen een gewone zaak is.  

“ We filmden vanaf de boot en in het  in het water en wat we zagen was onvoorstelbaar gruwelijk”, zegt Stefan Austermuhle, directeur van Mundo Azul. Hij bracht 24 dagen door op een boot voor de haaienvangst bij de Peruaanse kust. “Alles wat ik kon doen was het filmen van hoe een dolfijn werd doodgeslagen en hoe de haaien werden gevangen. In de hoop datik de wereld bewust kan maken van deze tragedie en dat er een eind aan kan worden gemaakt.” 

Ook haaien worden gedood,door hun neuzen af te snijden terwijl ze nog leven. Ook worden er elektriciteitsdraden door hun hersenen en ruggewerfel gedaan, zodat ze verlamd raken. Ook dit laat het onderzoek zien. Zwangere haaien worden niet teruggeworpen in zee om hun overleving te garanderen, maar ze worden aan boord geslacht met hun levende baby’s. 

Het doden van dolfijnen is in Peru sinds 1997 illegaal. 

 
Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug