Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Dominica: burenhulp na Maria

Datum : 22/09/2017

Dominica: burenhulp na Maria

Eén van de zwaarst getroffen eilanden in het Caribisch gebied, na het overtrekken van orkaan Maria, was Dominica. Dagen nadat de storm haar verwoestende pad over het eiland getrokken had, zijn de verbindingen nog steeds niet hersteld en is de schade nog niet geïnventariseerd. De Organisatie van Oost-Caribische Staten (OECS) biedt hulp.

De regering van Saint Lucia beloofde dinsdagmorgen meteen noodhulp te sturen nadat Maria op maandag 19 september het buureiland getroffen had. Waarnemend premier Lenard Montoute verklaarde dat er plannen klaar lagen om van St. Lucia een basis voor noodhulp ook uit andere landen te maken. Daarnaast riep hij de bevolking op om te bidden voor de bewoners van Dominica, bijgenaamd het Natuureiland.

“Onze gedachten gaan uit naar premier Roosevelt Skerrit en de mensen van Dominica. Volgens ontvangen informatie is de verwoesting groot”, aldus premier Montoute. “We zullen doen wat we kunnen om onze broeders en zusters op Dominica te helpen.” Hij voegde daar aan toe dat er al contact gelegd was met de Venezolaanse en Franse autoriteiten voor hulp.

Saint Lucia zal gebruikt worden als een basis voor noodhulpactiviteiten omdat noch de vliegvelden noch de havenfaciliteiten op Dominica operationeel zijn, legde Montoute uit. Verkennningsvluchten zullen uitgevoerd moeten worden om de schade op de grond te inventariseren maar ook om te kijken waar bijvoorbeeld helikopters op het bergachtige eiland kunnen landen. Zijn land staat klaar om medische hulp te bieden en ook om reddingswerkers naar Dominica te zenden. De eerste hulpgoederen zijn inmiddels onderweg.

Eén van de genomen maatregelen is dat de overheid en de Havenautoriteiten van Saint Lucia besloten hebben geen belastingen zullen heffen op het gebruik van faciliteiten voor de noodhulp aan Dominica. In samenwerking met de OECS roept Saint Lucia vrijwilligers op zich te melden bij de Nationale Noodhulp Organisatie. 

Bron : Pressroom
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug