Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dominicaanse Republiek gaat illegale Haïtianen deporteren

Datum : 17/06/2015

Dominicaanse Republiek gaat illegale Haïtianen deporteren

Het hoofd van de Immigratiedienst van de Dominicaanse Republiek heeft bekend gemaakt dat president Danilo Medina hem heeft opgedragen om “excessen” te vermijden bij het deporteren van buitenlanders (vooral Haïtianen) die zonder geldige documenten in het land verblijven. Toch zullen de deportaties wel “krachtig” worden aangepakt.

Woensdagavond 17 juni loopt de termijn af, waar binnen illegalen zich konden registreren. Volgens de regering lieten ongeveer 240.000 buitenlanders zich registreren. Voor de registratiecentra vormden zich lange rijen buitenlanders. De situatie is gespannen. Veel mensen die in de Dominicaanse Republiek zijn geboren uit Haïtiaanse ouders stuiten op grote problemen bij het verkrijgen van de juiste documenten voor de registratie. Bij ongeregeldheden heeft de politie traangas gebruikt. Haïtiaanse arbeiders hebben om meer tijd gevraagd om zich te registreren, maar de regering heeft dat afgewezen.

Het aantal Haïtianen in de Dominicaanse Republiek wordt op ongeveer één miljoen geschat, vooral illegale migranten die in de landbouw en de bouw werken. Dominicaanse menigten hebben zich vaak gewelddadig tegen hen gekeerd. De regering is internationaal scherp bekritiseerd wegens de slechte behandeling van de immigranten. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug