Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dood van Nisman was moord en geen zelfmoord

Datum : 28/12/2017
Land : Argentinië

Dood van Nisman was moord en geen zelfmoord

Alberto Nisman, de Argentijnse aanklager die in januari 2015 dood in zijn huis werd gevonden, is vermoord. Dat stelt een nieuw rapport van 656 pagina’s van rechter Julian Ercolini. Volgens hem is er voldoende bewijs dat het schot in zijn hoofd geen zelfmoord betreft, maar moord.

De aanklager werd dood aangetroffen enkele dagen nadat hij voormalig president Cristina Fernández ervan had beschuldigd de rol van Iran bij een bomaanslag in 1994 op een Joods centrum in Buenos Aires in de doofpot te stoppen.

Fernández en anderen hadden gesuggereerd dat de dood het gevolg was van zelfmoord, maar een aanklager die vorig jaar de zaak onderzocht raadde aan de zaak als een moord te vervolgen.  “De dood van Nisman kon geen zelfmoord zijn”, schrijft Ercoloni.

Hij beschuldigt Diego Lagomarsino (foto), een voormalig werknemer en computerdeskundige van Nisman, van de moord. Lagomarsino heeft toegegeven dat hij aan Nisman het pistool heeft geleend dat hem heeft gedood, de dag voordat hij in de rechtbank zijn getuigenis tegen Fernández zou afleggen. Maar hij zei dat Nisman hem om het pistool had gevraagd om zichzelf en zijn gezin te beschermen.

Fernández, die nu senator is, is eerder deze maand opnieuw beschuldigd in de zaak van de bomaanslag. Daarbij kwamen 85 mensen om het leven. Ze zou de betrokkenheid van Iran hebben willen verdoezelen in een poging de relatie te normaliseren en een deal te kunnen sluiten in 2013 met Iran over graan in ruil voor olie.

Mensenrechtengroepen en het voormalige hoofd van Interpol hebben deze aanklacht bekritiseerd. Iran heeft betrokkenheid bij de aanval ontkend.

Lagomarsino zei dat Nisman “zijn leven heeft verwoest” en benadrukt dat hij de Beretta 22 op diens eigen verzoek aan Nisman heeft gegeven. Hij was bang voor het leven van zijn twee dochters. Volgens Lagomarsino zijn er meer dan genoeg telefoongesprekken die zijn verkalring bevestigen. “Nisman belde me wel dertig keer per dag”, aldus Lagomarsino.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug