Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Doorbraak in AIDS-onderzoek

Datum : 20/08/2012
Land : Brazilië

Doorbraak in AIDS-onderzoek

Braziliaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om de kansen dat nieuwgeborenen via hun moeder worden besmet met AIDS te verkleinen. De Oswaldo Cruz Stichting, bekend als Fiocruz, deed dit onderzoek in Brazilië, Argentinië, de Verenigde Staten en Zuid Afrika gedurende acht jaar. Fiocruz is onderdeel van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid en werkte in samenwerking met de universiteit van California. 

De methode bestaat uit een combinatie van bestaande AIDS-medicijnen, die worden toegediend aan de nieuwgeborenen. Het onderzoek werd uitgevoerd in zeventien ziekenhuizen, de meerderheid in Brazilië. De huidige methode die door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wordt aangeraden bestaat uit het toedienen van het medicijn AZT binnen 48 uur na de geboorte. Dit verkleint de kans op AIDS tot 5 procent. De methode van de Braziliaanse onderzoekers, een combinatie van drie medicijnen, verkleint de kans tot 2.4 procent. 

Het onderzoek werd gedaan onder zwangere vrouwen wiens besmetting met HIV pas vlak voor de geboorte werd ontdekt. Zodoende kregen zij geen AIDS-remmers tijdens de zwangerschap. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de nieuwe behandeling al aangeraden in publieke ziekenhuizen in het land. 

Bron : Latin American Herald Tribute
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug