Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Dorpje in Amazone weert toeristen

Datum : 29/03/2011
Land : Colombia

Dorpje in Amazone weert toeristen

Inwoners van het Colombiaanse dorpje Nazareth hebben hun buik vol van toeristen die hun dorpje bezoeken. Volgens de dorpsbewoners geven de reizigers weinig geld uit en tonen ze geen respect voor de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Het dorpje en het omliggende gebied zijn met hun weelderige natuur een droom voor iedere reiziger. Ook worden in het dorp door de oorspronkelijke bevolking eeuwenoude ceremonies beoefend die dateren uit het tijdperk van voor de Spaanse verovering.

Hoewel dit gedeelte van de Amazonerivier steeds drukker bezocht wordt, hebben inwoners van Nazareth laten weten dat reizigers niet langer welkom zijn in hun dorpje. De inwoners ergeren zich aan het gedrag van de toeristen en aan het feit dat er maar weinig geld terecht komt bij de oorspronkelijke bevolking. “We verdienen hier erg weinig. Toeristen komen hier, kopen wat kunstwerkjes en gaan weer. De reisorganisaties verdienen het echte geld”, aldus Juvencio Pereira, een lid van de vrijwillige politie in Nazareth.

De inwoners van het 800 mensen tellende dorpje menen het serieus. Aan de ingang van de dorpspoort zorgen Pereira en zijn collega’s, bewapend met stokken, dat er geen toeristen binnen komen wandelen. Volgens bewoner Grimaldo Ramos doen sommige toeristen net alsof de oorspronkelijke bewoners wilde dieren zijn: “Hoe zou jij het vinden als onbekenden hun camera’s in je gezicht duwen en foto’s van je maken terwijl je rustig in je huis zit? Jij zou het ook niet leuk vinden.”

Het standpunt van Nazareth geeft goed de verdeling weer tussen de inheemse gemeenschappen over de rol van het toerisme in de regio. De opkomst van het ecotoerisme heeft ervoor gezorgd dat er een sterke stijging heeft plaatsgevonden in reizigers die de meest biologisch diverse regio ter wereld willen ervaren. Maar zoals de bewoners van Nazareth al hebben aangegeven ziet de inheemse bevolking van de regio weinig terug van de winsten. Zij ondervinden slechts de negatieve effecten van het toerisme.

Een gedeelte zorg onder de inheemse leiders is dat hun kinderen Westerse gebruiken overnemen. Toch zijn er ook mensen die zeggen dat er ook gebruik kan worden gemaakt van het toenemende toerisme in de regio.
 

Bron : Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug