Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Drama aan de grens

Datum : 01/03/2019
Land : Venezuela

Drama aan de grens

Het sluiten van de grens tussen Colombia en Venezuela maakt het onmogelijk dat een jonge moeder haar overleden baby kan begraven. Een commissie van Ecuadoraanse parlementsleden, aanwezig om toe te zien op het transport van hulpgoederen, poogt te bemiddelen.

Op maandag 18 februari begon het drama voor de vrouw uit het Venezolaanse dorp Rubio, net over de grens bij het Colombiaanse Cúcuta. Hoogzwanger werd ze die dag met hevige pijn naar het universitaire ziekenhuis Erasmo Meoz in Cúcuta gebracht.

De hele verdere week lag ze in het ziekenhuis totdat, in de nacht van vrijdag op zaterdag, haar baby met behulp van een keizersnede geboren werd. Helaas werd haar zoon geboren met ernstige gezondheidsproblemen en overleed de volgende ochtend.

Volgens de leider van de Ecuadoraanse parlementaire delegatie, Fernando Patricio Flórez, kreeg de vrouw te horen dat haar derde kind overleden was toen de rellen aan de grens tussen Venezolaanse betogers en de Bolivariaanse Garde van het leger hun hoogtepunt bereikten. Vlak daarna besloot de Venezolaanse president Nicolás Maduro de diplomatieke betrekkingen met Colombia te verbreken en de grens te sluiten.

Diezelfde avond besloot ook diens Colombiaanse collega Iván Duque het verkeer over de drie bruggen naar Venezuela te beperken om de bij de rellen aangerichte schade aan deze bouwwerken te kunnen inspecteren.

“We konden nergens de grens meer over”, aldus Flórez. “Het is gewoon een mensenrecht. Ze is inwoonster van dat land en het zou niet zo mogen zijn dat deze vrouw niet meer naar huis terug kan keren om haar kind te begraven in het bijzijn van haar familie.”

Op zondag probeerde Flórez, met behulp van een megafoon, de Venezolaanse militairen bij de Francisco de Paula Santander-brug tussen Cúcuta en het Venezolaanse Ureña te bewegen de wanhopige moeder toe te laten, maar tevergeefs. Ook een poging de moeder en haar overleden kind via een andere brug naar huis te laten te terugkeren, mislukte.

Ondertussen ligt het lichaam van de overleden baby in zijn lila kistje te wachten om ‘thuis’ begraven te kunnen worden.

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share


Terug