Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Dramatische gevolgen ontbossing

Datum : 22/03/2019
Land : Colombia

Dramatische gevolgen ontbossing

Het Colombiaanse Humboldt Instituut heeft een algoritme ontwikkeld waarmee de soortenrijkdom van het Amerikaanse continent ook per departement berekend kan worden. Alleen al in de departementen Caquetá, Meta, Guaviare en Putumayo leven meer dan 42.000 diersoorten, velen daarvan worden bedreigd vanwege de aanhoudende boskap in het gebied.

Volgens een recent rapport vindt 75 procent van de ontbossing in Colombia momenteel plaats in het Amazonegebied van het land. Dit bedreigt niet alleen de plantenrijkdom van het gebied, maar ook de enorme diversiteit aan diersoorten.

Vooral in de zuidelijke departementen Caquetá en Putumayo gaat de ontbossing razend snel. Tegelijkertijd is het precies dit gebied dat de grootste soortenrijkdom van Colombia herbergt. In Putumayo alleen al telde het biologische onderzoeksinstituut uit Bogotá niet minder 46.079 verschillende diersoorten en in Caquetá 43.332.

Tot op heden is slechts een klein deel daarvan beschreven; in Guaviare slechts vijf procent en ook in Meta, dichter bij Bogotá, nog steeds maar 21 procent. De snelle ontbossing maakt het volgens Elkin Noguera-Urbano van het Humboldt “waarschijnlijk dat veel soorten zullen verdwijnen voordat ze door de wetenschap beschreven kunnen worden”, misschien wel 46.000 soorten.

Het gebruik van algoritmes om soortenrijkdom te bepalen is natuurlijk niet zonder risico’s. De onzekerheid blijft groot, zeker als bepaalde gebieden nog niet goed onderzocht zijn. Het Humboldt Instituut wil dan ook doorgaan met het onderzoek en haar algoritmes verfijnen.

Bron : Sostenibilidad Semana
Bookmark and Share


Terug