Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Drieduizend jaar oude schedels gereconstrueerd

Datum : 10/04/2018
Land : Bolivia

Drieduizend jaar oude schedels gereconstrueerd

Het Nationaal Archeologisch Museum van Bolivia, gelegen in de hoofdstad La Paz, is een project gestart om schedels te reconstrueren uit de Tiahuanaco-cultuur. Ze proberen hierdoor te ontdekken hoe de gezichten van mensen die meer dan drieduizend jaar geleden in de Boliviaanse Andes leefden eruit zagen. Het museum bewaart meer dan 150 schedels.

Tiahuanaco, gelegen op ongeveer 70 kilometer van La Paz, was de hoofdstad van het gelijknamige precolumbiaanse rijk, waarvan nog altijd indrukwekkende monumenten bestaan. Volgens sommige Boliviaanse onderzoekers ontstond rond 1580 voor Christus een klein dorp. Rond 700 na Christus groeide het uit tot een rijk. 500 jaar later raakte het rijk in verval, waarschijnlijk als gevolg van ecologische veranderingen. De monumenten zijn sinds 2000 UNESCO-werelderfgoed.

De minister van Cultuur en Toerisme, Wilma Alanoca, wil met het plan een deel van de Boliviaanse cultuur en erfgoed herstellen, behouden en promoten. Voor de reconstructie gebruikt het team naast de originele schedels materialen als latex en klei en een hightech computerprogramma. Men begon met de reconstructie van drie schedels met misvormingen, een van een tweejarige jongen en de andere van volwassenen, die zullen worden geëxposeerd.

Bron : Zócalo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug