Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Droogte teistert binnenland Guyana

Datum : 22/05/2014
Land : Guyana

Droogte teistert binnenland Guyana

Het binnenland van Guyana, dichtbij de grens met Brazilië, wordt geteisterd door een ernstige droogte. Rivieren, kreken en andere waterbronnen drogen op en de voedselzekerheid van de lokale inheemse bevolking komt onder steeds grotere druk te staan, omdat hun aanplanten verdorren en ook visvangst een probleem wordt.

Bewoners geven aan dat veel waterputten al zijn opgedroogd en enkele dorpen nog maar een kleine voedselvoorraad hebben. De droogte zou komen door het weerfenomeen El Niño. Het ministerie van Inheemse Zaken en andere instanties volgen de situatie nauwgezet en bereiden zich voor op het geven van noodhulp aan getroffen woongemeenschappen.  

Bewoners van de grensplaats Lethem bevestigen dat het waterpeil in de Takatu-rivier aanzienlijk is gedaald. Aangegeven wordt dat het de afgelopen acht maanden nauwelijks in het gebied heeft geregend, met als gevolg dat voor het eerst in tientallen jaren waterputten opdrogen. Intussen kampen al zeker vijftien dorpen met voedseltekorten. Door de hitte 'koken' jonge cassaveknollen in de grond nog voordat geoogst kan worden, of sterven de planten af waardoor het onmogelijk is om nog groente-aanplanten aan te leggen.

Huisnijverheid zoals productie van pindakaas, cassavebrood en cashewnoten komen ook steeds meer onder druk te staan. Daarnaast loopt ook de eigen eiwitvoorziening ernstig gevaar. Door de lage waterstand in de rivier raken consumptievissen geïnfecteerd met parasieten, waardoor ze niet te eten zijn. Voor een belangrijk deel zijn de mensen nu aangewezen op importkip uit Brazilië.

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug