Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Drug dealers in Rio de Janeiro omgeven favela met ijzeren deuren

Datum : 16/06/2011
Land : Brazilië

Drug dealers in Rio de Janeiro omgeven favela met ijzeren deuren

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben drugsbendes de favela Parada de Lucas afgesloten met ijzeren deuren. Bewoners van de sloppenwijk moeten een sleutel voor deze deur kopen voor een prijs van tien Braziliaanse real, gelijk aan vier euro. Met de ijzeren poorten willen drugsdealers de politie toegang  tot ‘hun’ favela ontzeggen.

De lokale en nationale overheid werkt hard aan het bevrijden van de favelas, vooral met oog op de Olympische spelen van 2016. In veel favelas zijn drugsbendes verjaagd en heersen nu veiligheidstroepen. De dealers blijven de staat echter uitdagen. Al eerder waren ijzeren poorten opgezet rondom favelas, die met carnaval dit jaar werden vernietigd. De dealers zijn er echter in geslaagd ze weer op te bouwen.

Parada de Lucas is een favela op loopafstand van de Avenida do Brasil, één van de belangrijkste doorgangswegen van Rio de Janeiro. De poorten bewijzen dat de dealers in deze strategisch gelegen favela nog veel macht hebben. Dit werd ook aangetoond door de Braziliaanse krant O Dia, die schokkende beelden publiceerde van drugdealers die vrijelijk met vuurwapens rondliepen. 
 

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug