Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Drugsbaas Arellano Felix uitgeleverd aan de VS

Datum : 02/05/2011
Land : Mexico

Drugsbaas Arellano Felix uitgeleverd aan de VS

Het Openbaar Ministerie van Mexico heeft Benjamin Arellano Felix, verondersteld leider van het Tijuanakartel, uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Arellano Felix wordt ervan verdacht jarenlang aan de top te hebben gestaan van het kartel dat via Tijuana grote hoeveelheden drugs de VS in smokkelde. Hij zal in San Diego worden berecht.

Het Tijuanakartel wordt ook wel de Arellano Felix Organisatie genoemd, naar de familie die jarenlang de leiding had over de drugshandel via Tijuana. Benjamin Arellano Felix zou het kartel aangevoerd hebben van 1989 tot aan zijn arrestatie in 2002. In die periode zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de ontvoering van en moord op concurrenten, informanten en politiefunctionarissen. Ook wordt hij verdacht van het wiswassen van geld.

Na zijn arrestatie nam Francisco Arellano Felix, Benjamins jongere broer, de leiding over het kartel over, totdat ook hij werd gearresteerd, in 2006. Hij werd opgevolgd door Eduardo Arellano Felix, tot ook die in 2008 werd gepakt door de politie. Nog een andere broer, Ramón Arellano Felix werd in 2002 gedood bij een vuurgevecht met de politie. De Mexicaanse autoriteiten gaan ervan uit dat het kartel nu sterk verzwakt is en dat hun activiteiten grotendeels zijn overgenomen door concurrerende bendes.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug