Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Drugsgeld uit Mexico witgewassen bij grootste Europese bank

Datum : 17/07/2012
Land : Mexico

Drugsgeld uit Mexico witgewassen bij grootste Europese bank

De Amerikaanse Senaat heeft in een rapport flink uitgehaald naar de grootste bank van Europa, HSBC. Volgens de Senaat zouden er een aantal grote fouten bij de bank en bij verschillende wereldwijde dochterondernemingen gemaakt zijn, waardoor veel drugsgeld uit Mexico witgewassen is. Hierdoor zouden grote bedragen aan drugsgeld de Verenigde Staten zijn binnengekomen. Ook zouden twijfelachtige fondsen uit Syrië, Iran en Saudi Arabië via de bank witgewassen zijn, waardoor ze volgens de Senaat terroristen, drugdealers en witwassers vrije toegang geven tot de Verenigde Staten.

Het onderzoek naar de bank, waarin documenten doorgenomen werden en personeel ondervraagd werd, heeft een jaar geduurd. Uit het rapport blijkt dat lakse controles bij de bank witwaspraktijken mogelijk maakten, en dat het toezicht op de bank flink tekortschoot. Dit zal grondig aan bod komen tijdens de zitting deze week, waarbij verschillende HSBC bestuursleden zullen getuigen.

Bestuurslid Stuart Gulliver heeft laten weten dan het volkomen terecht is de bank aansprakelijk te stellen, en dat ze de verantwoordelijkheid zullen nemen om alles weer recht te zetten. ´´Naast het beantwoorden van de vragen van de commissie zullen we ook uitleggen welke veranderingen we al hebben doorgevoerd om zulke praktijken in de toekomst te voorkomen´´. HSBC heeft in een ander persbericht laten weten dat de bestuursleden tijdens de zitting excuses zullen aanbieden voor de gemaakte fouten.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug