Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Drugsgeld verwoest bos in Midden Amerika

Datum : 16/05/2017

Drugsgeld verwoest bos in Midden Amerika

In Midden Amerika wassen veel drugsdealers hun opbrengsten wit door landbouwgrond te creëren, wat resulteert in grootschalige ontbossing. Dit heeft een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters, bekendgemaakt. Miljoenen acres tropisch bos zijn hierdoor al verwoest. De studie schrijft dat drugsdealers verantwoordelijk zijn voor zo'n 30 procent van alle ontbossing in Guatemala, Honduras en Nicaragua. 

De eerste auteur van het artikel, Steven Sesnie van de US Fish and Wildlife Service, zegt: "Het grootste deel van deze 'narco-gedreven' ontbossing vindt plaats in regenwouden met een hoge biodiversiteit. Zo'n 30 tot 60 procent vindt plaats in gebieden die officiëel beschermd zijn en bedreigen daardoor de bescherming zogeheten koolstofputten (reservoirs die koolstofdioxide absorberen), ecologische diensten en het leven van de inheemse en rurale bevolking." 

Het onderzoek is gebaseerd op ontbossingsdata tussen 2001 en 2014 in Nicaragua, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa Rica en Panama. "Als de drugs naar het noorden reizen worden ze steeds duurder, waardoor dealers een manier moeten vinden om dit geld wit te wassen. Het kopen van bosgrond voor landbouwgrond is één van de belangrijkste manieren waarop dit gebeurd," aldus Sesnie. 

Ook zei hij dat de harde maatregelen van de Verenigde Staten tegen de drugshandel in Mexico ertoe hebben geleid dat 86 procent van de internationale cocaïnehandel nu door Midden Amerika loopt, op weg naar klanten in de VS. Het gepubliceerde rapport roept dan ook op internationaal drugs- en milieubeleid op elkaar af te stemmen. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug