Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Dubbele medische doorbraak

Datum : 07/07/2017
Land : Mexico

Dubbele medische doorbraak

Twee opvallende berichten in de Latijns-Amerikaanse media de afgelopen weken. Drie Mexicaanse studenten hebben synthetisch materiaal ontworpen dat botweefsel kan herstellen met behulp van een 3D printer en Argentijnse wetenschappers hebben hiervoor een gel ontwikkeld.  

De 3D printer maakt de structuren waarbinnen het synthetische materiaal botweefsel vormt. Eén van de betrokken studenten, Irving Fernández Cervantes van het Wetenschappelijk Onderzoekscentrum van Yucatán, legt uit dat deze structuren in het beschadigde bot geplaatst kunnen worden, waarna het materiaal binnen 28 dagen nieuwe botstructuren gevormd heeft. Bovendien is er ook sprake van een kostenreductie van niet minder dan 60 procent.

Een andere betrokken student, Brenda Lizbeth Arroyo Reyes van de Autonome Universiteit van Puebla, voegt hieraan toe dat deze methode beter werkt dan het vastzetten van gebroken botten met metaal, omdat dat na twee jaar niet meer functioneert of is gaan roesten. De studenten hebben voor de uitvinding van hun botgroeimiddel inmiddels de Javier Barros Sierraprijs 2017 gekregen. Hun middel is inmiddels met succes gebruikt op knaagdieren. Uiteindelijk moet hun vinding ook geschikt zijn voor toepassing bij menselijke botbreuken.

Aan de andere kant van het werelddeel hebben Argentijnse wetenschappers in samenwerking met collega’s uit Brazilië en Spanje een soort gel ontwikkeld die eveneens in staat is het herstel van beschadigd botweefsel te bevorderen. De onderzoekers uit Rosario en Tucumán zijn erin geslaagd hun biologisch afbreekbare gel te baseren op natuurlijke proteïnes die zorgen voor elasticiteit in menselijke weefsels. Bij deze technologie zijn implantaten niet eens nodig. Aminozuren zorgen voor de hechting aan botten en versterken de capaciteit van het menselijk lichaam bij het herstel van zowel botweefsels als kraakbeen.

Volgens projectleider Sara Feldman van de Nationale Universiteit van Rosario, is de werkzaamheid van het middel inmiddels klinisch bewezen en wordt het momenteel getest op proefdieren. Ook hier zijn de resultaten veelbelovend. De gel wordt toegepast door middel van een injectie in het beschadigde bot. Feldman verwacht dat het middel over vijf à tien jaar beschikbaar is voor toepassing op menselijke patiënten. 

Bron : www.informador.com.mx, www.infobae.com
Bookmark and Share


Terug