Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duhalde, Argentijnse secretaris Mensenrechten is overleden

Datum : 04/04/2012
Land : Argentinië

Duhalde, Argentijnse secretaris Mensenrechten is overleden

Eduardo Luis Duhalde, de secretaris van de Mensenrechten in de regeringen van Néstor Kirchner en Cristina Fernández de Kirchner, is op 2 april op 72-jarige leeftijd overleden in Buenos Aires.

Als er iets is waarvoor de Kirchners, zowel Néstor als Cristina, zijn geprezen, dan is het hun beleid om gerechtigheid te zoeken voor de misdaden die zijn begaan onder de Argentijnse militaire dictatuur van 1976 tot 1983. De uitvoerder van dit beleid was Eduardo Luis Duhalde. Hij onderscheidde zich van zijn voorgangers door zijn actieve optreden als aanklager tegen de verantwoordelijken van het staatsterrorisme en door het geven van hulp en informatie aan mensenrechtenbewegingen.

Duhalde, advocaat met een graad van de universiteit van Buenos Aires, verdedigde begin jaren zeventig politici en guerrilleros die zich verzetten tegen de dictatuur van 1966 tot 1973, voordat het peronisme weer aan de macht kwam. Onder de regering van Isabel Perón (1976 -1981) ging Duhalde door met het verdedigen van degenen die werden vervolgd door de Triple A. Na de staatsgreep van dictator Jorge Videla, die zijn arrestatie eiste, moest hij in ballingschap. Hij ging naar Madrid, tot hij in 1983 bij de herinvoering van de democratie, terugkeerde naar Argentinië.

Duhalde bekleedde meerdere functies, zoals adviseur voor de mensenrechten bij de VN. Ook doceerde hij recht, geschiedenis en politieke wetenschappen aan diverse universiteiten en nam hij deel aan vredesmissies naar Afrika, El Salvador, Chiapas, Nicaragua, Peru en Colombia. Zijn boek El Estado terrorista argentina (De terroristische Argentijnse staat) uit 1984 is het bekendste van zijn 24 publicaties. Tussen 1989 en 1990 was hij hoofdredacteur van de krant Sur, op het moment dat toenmalig president Carlos Menem een zwaai maakte naar het neoliberalisme en de verantwoordelijken van de militaire junta hun schuld kwijtschold.

Op verzoek van Néstor Kirchner ontwierp Duhalde de juridische strategie om zowel de top van het militaire regime als het midden- en lagere kader van het staatsterrorisme achter de tralies te krijgen. Zo werd hij de uitvoerder van het beleid van de Kirchners, dat hen steun opleverde van veel progressieve Argentijnen. Nog maar een week geleden nam Duhalde deel aan een openbare steunbetuiging voor de Spaanse oud-rechter Baltasar Garzón. Hij prees het onderzoek van Garzón naar de misdaden die zijn begaan onder de dictatuur van Franco.

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug