Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Duitsland geeft beelden terug aan Mexico

Datum : 22/03/2018
Land : Mexico

 Duitsland geeft beelden terug aan Mexico

Duitsland heeft twee pre-Hispanische houten beelden van 3000 jaar oud uit de beschaving van de Olmeken teruggegeven aan Mexico. De beelden zouden illegaal zijn weggehaald uit een archeologische vindplaats in het oosten van Mexico.

In 2008 werden de beelden in beslag genomen van de controversiële Costa-Ricaanse kunstverzamelaar Leonardo Patterson in Zuid-Duitsland. In 2015 oordeelde een rechtbank dat ze tot Mexico behoorden en afgelopen dinsdag werden ze aan de Mexicaanse ambassadeur overgedragen.

De beelden waren bewaard in de Beierse archeologische collectie van de staat. Ze maakten deel uit van een verzameling van meer dan duizend Azteekse, Olmeekse en Maya- voorwerpen, die al tientallen jaren centraal staan in een internationale kunstjacht.

Toen Patterson in 1997 de collectie in Noord-Spanje tentoonstelde, suggereerden experts dat sommige stukken nep waren en er volgde een onderzoek. Patterson heeft de verzameling opgeslagen in Spanje, waar de voorwerpen tot 2008 verbleven.

Spanje heeft ondertussen geconstateerd dat hij niet de rechtmatige eigenaar was en bood aan de voorwerpen naar de landen van herkomst terug te sturen, die een rechtmatige claim konden aantonen. Spanje heeft honderden voorwerpen teruggegeven aan Peru.

Maar Patterson verplaatste de overblijfselen van de verzameling naar München, waar ze later dat jaar door de politie in beslag werden genomen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug