Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duitsland in rechtszaak tegen voormalige Argentijnse dictatuur

Datum : 10/03/2011
Land : Argentinië

Duitsland in rechtszaak tegen voormalige Argentijnse dictatuur

De Duitse staat heeft een rechtszaak aangespannen tegen de voormalige Argentijnse dictatuur die het Zuid-Amerikaanse land van 1976 tot en met 1983 in zijn greep hield. De advocaat van de Duitsers zal eind maart zijn pleidooi houden in een van de rechtszaken over de mensenrechtenschendingen die hebben plaatsgevonden.

De Duitse staat vraagt in de rechtszaak om de vervolging van de daders die in 1977 de Duitse staatsburger Elisabeth Käsemann hebben ontvoerd en vermoord. Het is de eerste keer dat een Europees land zich als eiser presenteert in een rechtszaak tegen de verantwoordelijken van de Argentijnse junta.

Volgens de Argentijnse advocaat Pablo Jacoby, die de Duitse staat vertegenwoordigd in de rechtszaal, is de rechtszaak een wereldwijde primeur.  In 2001 had Duitsland al wel om uitlevering gevraagd van de legercommandant Pedro Durán Sáenz. De commandant stond in de tijd van de dictatuur aan het hoofd van het clandestiene detentiecentrum El Vesubio, waar Käsemann (dertig jaar oud toen ze werd ontvoerd) werd vastgehouden, gemarteld en vermoord.

De Argentijnse junta is verantwoordelijk voor ruim honderd doden onder Duitse staatburgers en de afstammelingen daarvan. Zij vormen onderdeel van de ruim dertigduizend doden en vermisten waar het militaire regime verantwoordelijk voor is. Volgens Jacoby kan deze zaak een voorbeeld zijn voor andere landen die burgers hebben verloren in Argentinië tijdens de junta. Spanje heeft bijvoorbeeld ruim 75 landgenoten zien verdwijnen.

Käsemann was de dochter van de prestigieuze universitaire professor en lutheraanse theoloog Ernst Käsemann. Ze had zich na omzwervingen door heel Latijns Amerika gevestigd in Buenos Aires en aangesloten bij Poder Obrero, een trotskistische beweging. Tijdens de dictatuur was ze actief in de gewapende strijd tegen de junta. Toen haar vader eenmaal hoorde dat ze was overleden kon hij haar lichaam pas ontvangen na het betalen van 22.000 dollar aan een Argentijnse militair.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug