Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Duizenden garnalen aangespoeld in Chili

Datum : 11/05/2016
Land : Chili

Duizenden garnalen aangespoeld in Chili

In de stad Arica, in het noorden van Chili, zijn duizenden kleine garnalen aangespoeld. Eerder spoelden op andere Chileense stranden al massaal verschillende vissensoorten aan. Enkele weken geleden ging het om sardines en vorig jaar spoelden 330 walvissen aan. 

Volgens Jorge Rivera van de Nationale Vis Dienst lijkt het aanspoelen van de garnalen gevolg te zijn van een milieu-fenomeen dat te maken heeft met temperatuur. “Levende garnalen komen naar de kust om er te sterven”, aldus Rivera.

In het zuiden van Chili is er abnormale groei van microalgen geregistreerd. Dit heeft de dood van 40.000 ton zalm veroorzaakt. Ook is het aanleiding geweest voor een verbod op het winnen van zeevruchten in het gebied in verband met het risico van vergiftiging bij mensen.

De enorme algenbloei, die bekend staat als “rode vloed”, is een gebruikelijk fenomeen in Chili. Maar de intensiteit heeft wetenschappers verbaasd. Zij wijzen naar El Niño als verantwoordelijke, door het fenomeen is de oppervlaktetemperatuur van de Stille Oceaan gestegen.

 

Bron : El Nuevo Diario, La Estrella de Arica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug