Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duizenden Guatemalteken eisen aftreden president

Datum : 26/04/2015
Land : Guatemala

Duizenden Guatemalteken eisen aftreden president

Onder de leuze “Jullie moeten aftreden” kwamen gisterenmiddag duizenden Guatemalteken, afkomstig uit diverse maatschappelijke sectoren, samen op het Parque Central (centrale plein) van de hoofdstad. Ze eisten het aftreden van president Otto Pérez Molina en vice-president Roxana Baldetti wegens corruptie. Er is een net van fraude bij de douane ontdekt die geleid werd door Juan Carlos Monzón, de particuliere secretaris van de vice-president. 

Aan de protestmars deden verschillende sectoren mee: studenten van de universiteit, arbeiders, ouderen, artiesten, jongeren, huisvrouwen tot aan vertegenwoordigers van de katholieke kerk. De mars was bijeengeroepen voor drie uur in de middag, maar al uren eerder waren er mensen op het Parque Central met spandoeken met berichten aan de regering. Er stonden zinnen op als: “Nu aftreden”, en “Wat kost het aan het Guatemalteekse volk, een doctoraat zonder eer, treedt af”. De laatste zin refereert aan een doctoraat dat de vice-president ontving in zuid-Korea. 

Op de spandoeken werd ook gezinspeeld op de diensten die de Guatemalteekse overheid niet verleent door diefstal van middelen: gezondheidszorg, onderwijs en uitroeiing van de armoede. Het is een van de grootste marsen ooit in het land waaraan verschillende sectoren uit de maatschappij meededen op eigen initiatief, zonder patronage van een politieke groepering. 

De demonstranten arriveerden in groepen, hele families of vrienden. De mensen protesteerden kalm, maar krachtig in hun afwijzing van het systeem dat niet meer werkt. President Molina riep de bevolking op de kalmte te bewaren. 
 

 

Bron : Prensa Libre, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug