Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duizenden illegale immigranten naar Brazilië

Noodtoestand uitgeroepen in de staat Acre

Datum : 12/04/2013
Land : Chili

Duizenden illegale immigranten naar Brazilië

De Braziliaanse staat Acre heeft een noodsituatie uitgeroepen wegens de opvang van de grote stroom illegale immigranten die het land binnentrekt. In de afgelopen twee weken alleen al zijn er 1.700 illegale immigranten de grensstaat binnengekomen, die nu tijdelijk verblijven in een sporthal in het stadje Brasiliera. De lokale autoriteiten hebben de overheid om meer financiële ondersteuning gevraagd voor de opvang van de immigranten. De situatie in de sporthal, die officieel onderdak kan bieden aan tweehonderd personen, is verontrustend: er is gebrek aan ruimte, voedsel, water en hygiëne. Men vreest de uitbraak van ziektes en is druk op zoek naar alternatieve oplossingen.

Het overgrote deel van de immigranten is afkomstig uit Haïti. Sinds de aardbeving in 2010 zijn ruim vijfduizend Haïtianen naar Brazilië gevlucht, via illegale routes door Peru en Bolivia. In de jungle zijn mensensmokkelaars actief, zogeheten coyotes, die de immigranten voor betaling de weg door het Amazonegebied wijzen. In de afgelopen jaren zijn er ook immigranten uit andere landen bij gekomen, zoals Senegal, Nigeria, de Dominicaanse Republiek en Bangladesh. Deze immigranten vliegen vanuit Zuid-Europa naar Ecuador, van waaruit dezelfde route door de jungle wordt belopen.
De Braziliaanse autoriteiten proberen zo goed mogelijk om te gaan met de stroom immigranten. Er is nu een speciale eenheid opgezet die het proces van visumverstrekking probeert te versnellen in een poging de illegale mensensmokkel van de coyotes tegen te werken.

Als organisator van de aankomende Olympische Spelen en het WK voetbal heeft Brazilië de afgelopen jaren al een toename in haar migratiecijfers waargenomen. De meeste immigranten die nu op illegale wijze het land binnentrekken, zijn dan ook op zoek naar werk, voornamelijk in de bouw. De aankomende sportevenementen scheppen werkgelegenheid. 
 
 

Bron : Latin American Herald Tribune, BBC Brasil
Bookmark and Share


Terug