Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Duizenden nemen afscheid van Facundo Cabral in Buenos Aires

Datum : 16/07/2011
Land : Argentinië

Duizenden nemen afscheid van Facundo Cabral in Buenos Aires

Duizenden mensen hebben in Buenos Aires afscheid genomen van Facundo Cabral. De Argentijnse zanger en schrijver werd afgelopen maandag doodgeschoten in Guatemala. Zijn kist maakte een grote tocht door de stad. Mensen langs de kant van de weg zongen de kist van Cabral toe met de tekst “Chau, chau Facundo” (Dag, dag Facundo). 'Chau' was een bekend lied van Cabral. De kist was versierd met de Argentijnse vlag en het symbool van de Verenigde Naties. De VN hadden hem ooit verklaard tot ‘Wereldboodschapper van de vrede’.

Cabral was met zijn muziek erg belangrijk voor de strijd tegen dictaturen in Latijns Amerika, en vormt voor een hele generatie het symbool tegen de onderdrukking. Zelf moest hij ooit uitwijken naar Mexico om niet in handen te vallen van het Argentijnse regime.

Cabral lijkt het slachtoffer te zijn van een aanslag die niet tegen hem bedoeld was. De huurmoordenaars (twee mannen zijn al gearresteerd) zouden het gemunt hebben op de eigenaar van een aantal casino’s en clubs in Guatemala, die in gezelschap was van Cabral en hem naar Guatemala had laten komen. Henry Fariñas Fonseca zelf overleefde de aanslag op zijn leven.

Het lichaam van Cabral was gisteren aangekomen op het vliegveld van Buenos Aires, waar het werd opgewacht door onder andere zijn weduwe Silvia Pousa. President Kirchner stuurde bloemen en kondigde drie dagen van nationale rouw aan. Na de optocht door de stad werd Cabral in besloten kring gecremeerd.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug